Varkens wangen
op traditionele manier bereidt
Deze feestelijke varkenswangen, zacht gegaard in een rijke saus van kalfsjus en port, zijn het ultieme kerstrecept. Ze smelten op je tong en zorgen gegarandeerd voor een smaakvolle en feestelijke maaltijd.

Bereidingstip
Zorg dat je de varkenswangen ruim op tijd marineert voor de beste smaak. Je kunt ze zelfs een dag van tevoren bereiden en de volgende dag zachtjes opwarmen voor een extra intens gerecht.
Bijgerechten: Serveer eventueel met aardappelpuree en wortelen.
Ingrediënten
- 1400 gram varkenswangen
- 2 takjes tijm
- 2 tenen knoflook
- 5 deciliter kalfsjus
- 2 eetlepels kruidnagel
- 125 ml port
- 400 ml water
- 4 eetlepels mosterd
- 4 eetlepels azijn
- 3 eetlepels stroop
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout en peper
Geschikt voor 7 personen.
Stap 1
Begin met de varkenswangen royaal met zout in te smeren. Minimaal 6 uur van te voren: Maak een marinade van mosterd, azijn en stroop. Meng dit met de varkenswangen en laat minimaal 6 uur in de koelkast marineren.
Stap 2
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de varkenswangen goudbruin. Blus af met een scheut port. Voeg de tijm, kalfsjus en het water toe.
Stap 3
Laat alles minstens 5 uur zachtjes pruttelen op laag vuur. Je kunt hier ook groentes
aan toevoegen zodat je een stoofpotje krijgt. Denk aan wortelen, aardappelen,
bleekselderij of uien.
Stap 4
Breng op smaak met zout en peper voor het serveren.