Rollade van buikspek
Porchetta is een traditioneel Italiaans gerecht dat bekendstaat om zijn knapperige korst en sappige vulling. In deze variant voegen we een heerlijke twist toe met walnoten en venkelzaad, wat zorgt voor een extra laag aan smaak en textuur. Perfect voor een feestelijke maaltijd. Met dit recept maak je zeker een onuitwisbare indruk!

Bereidingstip
Laat de porchetta een paar uur tot zelfs een nacht van tevoren marineren. Dit zorgt ervoor dat de smaken van de kruiden goed in het vlees trekken, wat het eindresultaat nóg lekkerder maakt.
Ingrediënten
- 2200 gram buikspek met zwoerd
- 110 gram boter
- 1,5 sjalot
- 4 tenen knoflook
- 2 theelepels venkelzaad
- 4 takjes rozemarijn
- 110 gram dadels
- 100 gram walnoten
- 170 gram panko
- 2 eetlepels rode wijn
- 1 ei
- Ook nodig: vleesthermometer
Geschikt voor 11 personen.
Stap 1
Begin met het opensnijden van het buikspek, zodat je een groot, vlak stuk krijgt. Kruid het vlees royaal met zout, peper.
Stap 2
Verwarm boter in de pan en start met het fruiten van de sjalot, voeg hierna de knoflook, venkelzaad, gehakte walnoten, rode wijn, panko, dadels, ei, en rozemarijn toe.
Stap 3
Laat de vulling afkoelen en verspreid dit dan vervolgens over het vlees. Rol het buikspek stevig op, met de gekruide kant naar binnen. Bind de rol vervolgens vast met keukentouw, zodat de vulling goed op zijn plaats blijft tijdens het braden.
Stap 4
Leg dan het vlees voor minstens 3 uur en het liefste een hele nacht in de koelkast. Hierdoor zal de korst extra knapperig worden met het bakken.
Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats het vlees in een braadslee en rooster hem langzaam voor ongeveer 2 tot 2,5 uur, totdat het vlees gaar is en de buitenkant knapperig en goudbruin. Je kunt de buitenkant voor extra knapperigheid insmeren met olijfolie, ook kun je voor het laatste kwartier de oven verhogen naar 200 graden.
Stap 6
Check met een vleesthermometer of het vlees gaar is. De ideale temperatuur ligt tussen de 75 en 85 graden. Haal de porchetta uit de oven en laat hem minstens 15 minuten rusten voor je hem aansnijdt.