Langzaam gegaarde procureur met winterse perenchutney
Deze langzaam gegaarde procureur is een heerlijk kerstrecept dat smelt op de tong. De rijke en sappige smaak van het vlees wordt perfect aangevuld door de zoetzure perenchutney, die een feestelijke en winterse touch aan het gerecht geeft. Een ideaal middelpunt voor een gezellig kerstdiner.

Bereidingstip
Laat de procureur op lage temperatuur langzaam garen voor het meest malse resultaat. Serveer de perenchutney warm, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen.
Bijgerechten: Serveer eventueel met aardappelgratin en rode kool.
Tip: Maak de chutney ruim van tevoren, dan trekken de smaken goed in en is je kerstvoorbereiding easy. Chutney kun je een jaar goed houden op een donkere plek en na openen is het nog een maand houdbaar in de koelkast.
Ingrediënten
- 1½ kg procureur op kamertemperatuur
- 2 peren, geschild en in blokjes
- 150 gram cranberry’s
- 2 eetlepels gember vers, geschild, fijngehakt
- 1 rode ui groot, fijngesnipperd
- 90 gram basterdsuiker lichtbruin
- 3 laurierblaadjes
- 2 kaneelstokjes
- 10 pimentkorrels fijn gevijzeld
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 6 eetlepels dijonmosterd
- 5 salieblaadjes
- 5 knoflookteentjes gepeld
Geschikt voor 6 personen.
Stap 1
Drie dagen van tevoren: Doe de peren, cranberry’s, gember, ui, suiker, azijn, mosterdzaadjes, piment, laurier, kaneelstokjes en kruidnagel in een pan. Voeg zout toe en breng aan de kook.
Stap 2
Laat het op laag vuur 20 minuten pruttelen tot de peer zacht is, terwijl je regelmatig roert. Laat afkoelen en proef, voeg eventueel extra zout en peper toe. Schep de chutney in een gesteriliseerde pot.
Stap 3
Zes uur van tevoren:
Verwarm de oven op 130°C. Wrijf de varkensschouder in met mosterd, piment en vul inkepingen met knoflook en salie. Rooster het vlees 5 uur.
Stap 4
Voor het opdienen, bestrijk het vlees met mosterd, bestrooi met salie, en snijd in dunne plakken. Serveer met de chutney.