Search

Feestelijke Ribeye Roll uit de Oven met Kruidenboter – Een smaakvolle kersttraktatie

Deze ribeye roll uit de oven is een show topper voor elke feestelijke gelegenheid, vooral tijdens de kerstdagen. Het malse, sappige ribeye vlees wordt opgerold en gevuld met een heerlijke zelfgemaakte kruidenboter, die smelt tijdens het braden en het vlees doordrenkt met rijke smaken. Dit gerecht is eenvoudig te bereiden maar zorgt voor een indrukwekkend resultaat dat gegarandeerd indruk maakt op je gasten.

Bereidingstip

Laat het vlees een half uur op kamertemperatuur komen voor je het bereidt, zodat het gelijkmatig gaart. De kruidenboter kun je al van tevoren maken en in de koelkast bewaren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Ingrediënten
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 2 eetlepels komijnzaadjes (of gemalen komijn)
  • 2 eetlepels gerookte paprika poeder
  • 1 eetlepel korianderzaadjes (of gemalen koriander)
  • 1 eetlepel venkelzaadjes
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 5 theelepel kaneel
  • 8 tenen knoflook
  • 1400 gram ribeye
  • 6 takjes verse tijm
  • 40 gram peterselie
  • 2 theelepels grof zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • Ook nodig: vleesthermometer en keukentouw

Geschikt voor 8 personen.

Stap 1
Meng zachte roomboter met fijngehakte verse kruiden zoals peterselie, tijm en rozemarijn. Voeg geraspte knoflook, een snufje zout, peper en een beetje citroenrasp toe voor extra frisheid. Vorm de kruidenboter tot een rol, wikkel in plasticfolie en leg in de koelkast om op te stijven.
Stap 2
Doe de komijnzaadjes, gerookte paprika poeder, korianderzaadjes, venkelzaadjes, kurkuma, oregano, gemalen anijszaad, zwarte peper en kaneel in een vijzel en stamp dit tot een kruidenmengsel.
Stap 3
Leg de ribeye plat op een snijplank en bestrooi het vlees royaal met zout en peper. Bestrijk de binnenkant van het vlees met een dikke laag van de kruidenboter. Rol de ribeye vervolgens strak op en bind de rollade vast met keukentouw, zodat de kruidenboter mooi in het vlees blijft tijdens het braden.
Stap 4
Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op hoog vuur. Schroei de ribeye roll rondom aan tot hij goudbruin is. Dit zorgt voor een mooie korst die de sappen goed vasthoudt.
Stap 5
Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de ribeye roll in een ovenschaal of braadslee en braad het vlees ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven, afhankelijk van de gewenste gaarheid (medium-rare is ongeveer 55°C kerntemperatuur). Bedruip het vlees tussendoor met het bakvocht voor extra smaak.
Stap 6
Haal de ribeye roll uit de oven en laat hem minstens 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed verspreiden en het vlees heerlijk mals blijft.
Stap 7
Snijd de ribeye roll in dikke plakken en serveer met de extra gesmolten kruidenboter uit de ovenschaal eroverheen gedruppeld. Voor een feestelijk tintje kun je het gerecht garneren met een takje verse rozemarijn of wat extra gehakte kruiden.
Start gesprek
Vragen over een product?
Kom met een van onze medewerkers in contact die je kan helpen met jouw vraag.