Search

Eendenborstfilet met winterse specerijen: Een kerstmaal vol luxe en smaak

Eendenborstfilet met winterse specerijen is een verfijnd kerstrecept dat luxe en smaak samenbrengt. Een ideaal recept voor een bijzonder kerstdiner!

Bereidingstip

Het is belangrijk om de kruiden ruim van te voren in het vlees te laten trekken voor een optimaal resultaat. Bij het bakken van de eend begin je met het bakken van de vet kant dit doe je in een droge pan. Hierdoor wordt de korst van de eend extra krokant.

Bijgerechten:
Wil je een stevige saus bij het gerecht kies dan voor een rode wijn saus. Je kunt ook voor een frissere optie gaan en een sinaasappelsaus bij de eendenborstfilet serveren. Voor verdere bijgerechten kun je gaan voor geglaceerde wortelen, aardappelen of gegrilde witlof.

Tip:
Tip! Indien je marinade overhebt. Kun je dit voor het serveren nog over de eend schenken voor extra smaak.

Ingrediënten
  • 700 gram eendenborstfilet
  • 2 eetlepels zwarte peper korrels
  • 4 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels kruidnagel
  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • Limoensap
  • Peper en zout
 
Geschikt voor 4 personen.
Stap 1
Minimaal 3 uur van te voren start je met de bereiding van de eend. Je begint met het insnijden van de eend. Vervolgens begin je met het maken van het kruidenmengsel. De rozemarijn en tijm haal je van de takjes af en snijd je fijn. Hier voeg je de peper, kruidnagel, limoensap en gember aan toe.
Stap 2
Smeer de eendenborstfilets in met het mengsel. Strooi nog wat extra peper en zout over de filets. Leg in een afgesloten bak weg in de koelkast.
Stap 3
Vlak voor het serveren kun je starten met het bakken van de eend. Doe dit in een gloeiend hete pan zonder olie. Je begint met het bakken van de eend op de vet kant. Doe dit tot de vet kant krokant is geworden. Dit zal ongeveer 6-8 minuten duren.
Stap 4
Vervolgens draai je de eendenborstfilets om en bak de andere kant nog voor ongeveer 2 minuten of tot de gewenste gaarheid. Laat na het bakken de eend voor 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.